Referanser

Hafslund leverer mobile batterier, hurtigladere og provisorisk strøminfrastruktur til flere prosjekter med elektriske maskiner i Oslo og på Østlandsområdet. Hafslund har også flere rådgivningsprosjekter for entreprenører for kartlegging av hvordan å gjennomføre byggeprosjekter utslippsfritt.

Gran Ingrid
Hydrogenbrenselcelle

Prosjekt: Miljøgate Gran med Anlegg Øst og Statens Vegvesen

Hafslund levere en komplett infrastruktur for strøm og lading til Statens Vegvesens første utslippsfrie veiprosjekt Miljøgate Gran. Hafslunds rolle i prosjektet er å planlegge, koordinere og drifte all strøm- og energiinfrastruktur, inkludert provisorisk nettstasjon med høyspent forskyning og lavspent fordeling ut til ladere og byggestrømskap. Vi leier ut en 2x300 kW kraftig hurtiglader fra Nordic Booster og 3 mobile batterihengere fra Kverneland energi med 192 kWh og 150-240 kW ladeeffekt. I tillegg leier vi ut små 40 kW Kempower ladere og 20 kW AC ladere til prosjektet. Vi benytter også smarte byggestrømskap og dataplattformen Naeva til å samle all data om energi og lading fra anleggsplassen. Prosjektet pågår fra januar til november 2024.

Maskinene som benyttes i prosjektet er 3 stk. Cat 320 z-line beltegravere, 2-4 stk. Volvo elektriske lastebiler, en Liugong hjullaster og en Develon DX165 hjulgraver. Cat 320 z-line maskinene lades på hver sin mobile batterihenger, og lastebilene lades på 2x300 kW hurtigladeren, ca. 2 hurtigladinger per dag i 30 min lunsjpause og 60 min middagspause. Hjullaster og hjulgraver lades primært om natten på hhv. 40 kW Kempower-lader og byggestrømskap. I tillegg er det 3-4 mannskapsbiler som lader på normalladere gjennom dagen. 

I tillegg til dette utstyret leverer vi også en hydrogenbrenselcelle på 65 kW som produserer strøm off grid på anleggsplassen. Dette for å demonstrere og pilotere en utslipspfri aggregat-løsning som kan egne seg godt for prosjekter uten nettilgang. 

Les mer om prosjektet her.

Nordstrand ungdomsskole

Prosjekt: Nordstrand skole med Varden entreprenør

Hafslund leverer en mobil batterihenger fra Kverneland Energi og en hurtiglader fra Atlas Copco til prosjektet Nordstrand Ungdomsskole. Det er Varden entreprenør som er entreprenør i prosjektet. I prosjektet benyttes 2 elektriske gravemaskiner, en elektrisk dumper og en hjullaster.

Til prosjektet leverer vi også et smart byggestrømskap fra Naeva i tillegg til Naevas softwareplattform som samler all energidata fra kurser i byggestrømskapet, og fra batterihengeren og hurtigladeren. Løsningen inkluderer også bruk av Naeva charge appen som gjør at man kan identifisere hvilken maskin som lader når, dette gjør det enkelt å rapportere energiforbruket i prosjektet per maskin til byggherren.   Ladeutstyret har vært i drift siden april 2024.

Grinivegen

Prosjekt: Grinivegen med Anlegg Øst

Hafslund leverer en mobil batterihenger fra Kverneland Energi til Anlegg Øst og deres prosjekt i Grinivegen i Oslo. De bruker hengeren til lading av elektriske gravemaskiner. Hengeren lades opp på byggestrømskap og lader gravemaskinene ute på anleggsplassen der de jobber. Prosjektet pågår nå, og har elektriske maskiner i drift fra juni til oktober 2024. 

Ettersom det kun er én batterihenger i sving i dette prosjektet, og ikke ladere fra flere produsenter, bruker vi softwareplattformen til Kverneland energi for rapportering. For å få data per maskin har vi fysiske RFID brikker som scannes for å starte en ladesesjon. Løsningen er veldig enkelt å sette opp og gjør det mulig å hente ut energiforbruk per maskin. Softwareplattformen til Kverneland Energi gjør det enkelt å overvåke ladestatus på batterihengeren remote. 

Muselunden

Prosjekt: Muselunden med JR Anlegg

Hafslund leverer en mobil batterihenger fra Kverneland Energi til JR anlegg som bygger Idrettsbane på Muselunden ved Sinsenkrysset i Oslo. De bruker hengeren til hurtiglading av 1 Cat 310 z-line og en Cat 320 z-line. Hengeren lades opp på vanlig byggestrøm 63 A/400 V industrikontakt. Prosjektet pågår nå fra juni til september 2024. 

Hengeren flyttes enkelt rundt med en pickup i prosjektet, og festes på hengerfeste som en annen tilhenger. RFID brikker per maskin brukes for å starte ladesesjoner, og data fra ladingen ser vi og kunden enkelt i softwareplattformen til Kverneland Energi. 

referanser-1

Prosjekt: Kruttverkveien

Hafslund leverte mobil battericontainer og hurtiglader til Steg entreprenør for et VAV-prosjekt i Kruttverkveien i Oslo. Ladeløsningen har vært i drift siden desember 2022 og frem til juni 2023. I prosjektet piloterte vi også bruk av hydrogenbrenselcelle som en offgrid energikilde. Steg bruke hurtigladeren til å lade flere elektriske gravemaskiner i prosjektet.

BSK

Prosjekt: BSK Arena og NIH

Hafslund rådgivning har bistått Backe Stor-Oslo med en kartleggingsstudie av hva som skal til av maskiner, energiforskyning og kostnader ved å gjennomføre prosjektet bygging av BSK Arena (Bækkelagets sports og kulturarena) og NIH (Nye idrettens hus) utslippsfritt. Prosjektet har planlagt oppstart høsten 2023.

korsvoll

Prosjekt: Korsvoll flerbrukshall

Hafslund Rådgivning har bistått Kruse Smith med en kartleggingsstudie av utslippsfri bygge- og anleggsplass i byggeprosjektet Korsvoll Flerbrukshall, forsamlingslokale og barnehage. Prosjektet er en totalentreprise for Kultur og idrettsbygg Oslo KF. Prosjektet er ferdigstilt høsten 2022.

forsert

Kartlegging for Oslo kommune

Hafslund Rådgivning har på vegne av Klimaetaten gjennomført en utredning for å estimere elektrisitetsbehovet når alle Oslos bygge og anleggsprosjekter skal bli elektrifisert mot 2030, og konsekvensene det økte effektbehovet medfører for strømnettet.

enebakkveien

Kartlegging Sykkelrute E6 Enebakkveien

Hafslund Rådgivning har bistått HAB Construction med å kartlegge muligheten for utslippsfri gjennomføring av prosjektet Sykkelrute E6 Enebakkveien.